Ansøg om midler

Stor skandinavisk pris til diabetesforsker

Professor Bo Ahrén modtager Novo Nordisk Fondens forelæsningspris på 600.000 kr.

Professor, overlæge Bo Ahrén fra Lund Universitet i Sverige modtager Novo Nordisk Fondens forelæsningspris 2019. Han modtager prisen for 40 års arbejde med at forstå type 2-diabetes og for at spille en stor rolle i udvikling af moderne medicin mod sygdommen.

»Det er en stor ære at modtage denne pris, fordi det er en skandinavisk pris. Jeg er meget glad for at modtage prisen og for, at Scandinavian Society for the Study of Diabetes og Novo Nordisk Fonden har anerkendt mit mangeårige arbejde,« siger Bo Ahrén.

Prisen, der uddeles af Scandinavian Society for the Study of Diabetes og Novo Nordisk Fonden, er på 600.000 kr., opdelt i en personlig pris på 100.000 kr. og 500.000 kr. til forskning eller udviklingsarbejde.

I forbindelse med modtagelsen af prisen vil Bo Ahrén give en forelæsning ved årsmødet for Scandinavian Society for the Study of Diabetes den 10.–12. april i Stockholm, Sverige. Forelæsningen er under titlen ”Incretin therapy – lessons learned and the future direction” og omhandler udvikling af moderne medicin mod type 2-diabetes, der rammer stadig flere mennesker verden over.

Drevet forskning i type 2-diabetes frem
Bo Ahrén har gennem sin karriere været med til at udstikke retningen for forskning i type 2-diabetes og været med til at udvikle flere forskellige former for medicin mod sygdommen. Han var blandt de forskere, der som de første i verden kortlagde, hvordan hormonet GLP-1 og enzymet DPP-4 påvirker udvikling af type 2-diabetes. Disse opdagelser har sidenhen ført til udvikling af forskellige former for diabetesmedicin, der i dag er førende på markedet.

Bo Ahrén har desuden været én af drivkræfterne i forskningen i de bagvedliggende årsager til type 2-diabetes, hvor de langerhanske øer i bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt insulin eller producerer for meget glukagon.

Sidst, men ikke mindst, har Bo Ahrén gennem sin lange forskerkarriere udført dybdegående grundforskning i nerverne i de langerhanske øer. Nerverne er ansvarlige for den cefaliske fase, hvor bugspytkirtlen producerer insulin allerede når vi kan se eller lugte mad. Forståelsen af nervernes rolle i udvikling af type 2-diabetes er nødvendig for at få det fulde overblik over sygdommen og mulige måder at behandle den på.

»Netop forståelsen af hvordan de langerhanske øer virker dannede grundlaget for, at vi kunne udvikle medicin mod type 2-diabetes. GLP-1 og DPP-4 rammer netop funktionen af de langerhanske øer,« forklarer Bo Ahrén.

Flere end 700 videnskabelige artikler
At Bo Ahrén modtager Novo Nordisk Fondens Forelæsningspris 2019 skyldes i særdeleshed hans mangeårige forskningsarbejde, der har gjort type 2-diabetes til en anden sygdom i dag, end den var for 40 år siden.

Det forklarer formanden for den priskomité, der har udvalgt Bo Ahrén til at modtage prisen.

»Bo Ahrén får prisen for sin forskning i hormoner fra de langerhanske øer og for at han i løbet af sin karriere har udgivet mere end 700 videnskabelige artikler. Bo har været involveret i at udvikle nye behandlingsindgange og har foretaget omfattende undersøgelser af, hvordan inkretiner påvirker reguleringen af glukoseniveauet i blodet. Han har bidraget betydeligt til forståelsen af, hvordan GLP-1 og DPP-4 kan anvendes til diabetesbehandling, og hvordan hypoglykæmi kan undgås. Ud over dette har Bo også arbejdet med at udvikle gode forskningsmiljøer og arbejdet for diabetesforskning i de nordiske lande,« siger Anna Krook, der er professor ved Institut for Fysiologi og Farmakologi ved Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige.

Om Bo Ahrén

Bo Ahrén har gennem sin karriere, der startede med en eksamen i medicin i 1978, udelukkende arbejdet ved Lund Universitet i Sverige, hvor han siden 1999 har været professor i klinisk metabolisk forskning, Institut for Kliniske Videnskaber, Medicinske Fakultet. Han har tidligere også bestredet posten som dekan af fakultetet, mens han siden 2015 har været en vicerektor på Lund Universitet. Bo Ahrén er også overlæge ved Endokrinologisk Klinik, Skåne Universitetshospital, Lund, Sverige.

Om Novo Nordisk Fondens Forelæsning

Novo Nordisk Fondens Forelæsning blev etableret i 1979. Prisen uddeles til en aktiv nordisk videnskabsmand, der har ydet en fremtrædende indsats inden for diabetesforskning eller -behandling. Prismodtageren inviteres til at holde en forelæsning i forbindelse med årskonferencen i Scandinavian Society for the Study of Diabetes. Prisen er på 600.000 kr., opdelt i 100.000 kr. som en personlig pris og 500.000 kr. til forskning eller udviklingsarbejde. Beløbet doneres af Novo Nordisk Fonden.

Yderligere information

Bo Ahrén, Professor, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]