Ansøg om midler

Topforsker Vender Hjem Efter 20 År I Udlandet

Pernille Rørth har modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden.

Novo Nordisk Fonden har bevilliget DKK 11 mio. over fem år til den danske forsker Pernille Rørth.

Bevillingen betyder, at Pernille Rørth, ph.d. i molekylærbiologi, efter flere end 20 år i udlandet nu flytter sin forskning til Danmark. Pernille Rørth vil opbygge en forskningsgruppe ved Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet.

Pernille Rørth har siden 2007 arbejdet i Singapore, og gennem de seneste 10 år har hendes forskning fokuseret på, hvordan celler bevæger sig gennem væv. Hun har bl.a. opdaget signalveje og mekanismer, der bestemmer, hvordan grupper af specifikke celler bevæger sig fra et område i en organisme til en anden. Celler skal bevæge sig, for at kræftmetastaser kan dannes, så at forstå hvordan celler bevæger sig, kan derfor være med til at identificere nye måder at forhindre udvikling af metastatisk sygdom.

”Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden gør det muligt for mig at fokusere på besvarelse af nogle få centrale spørgsmål om, hvordan normale og ondartede celler vandrer og invaderer kroppen. Vi bruger bananfluen som model. Denne model er meget stærk og har historisk bidraget betydeligt til forståelse af signalering og morfogenese. At vende hjem til Danmark efter mange år i udlandet er en stor glæde,” siger Pernille Rørth.

Ulla Wewer, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, siger:

“Vi ser frem til at byde Pernille Rørth velkommen tilbage til Københavns Universitet. Pernille Rørth har opnået fremregnede resultater inden for grundforskning inden for cellevandring, der er af enorm betydning for udviklingen af ​kræftsygdomme. Vi er sikre på, at Pernille Rørth med sin store internationale erfaring vil gøre en stor forskel på tværs af alle de celle- og molekylærbiologiske discipliner, som Institut for Cellulær og Molekylær Medicin arbejder med, samt for universitetet som helhed.

OM PERNILLE RØRTH:

49 år

Uddannet ved Københavns Universitet, hvor hun blev cand.scient. i biologi (1990) og ph.d. i molekylærbiologi (1993) – ph.d.- arbejdet blev udført ved Carnegie Institution for Science, USA. Siden har hun arbejdet i USA, Tyskland og senest Singapore, hvor hun er forskningsleder ved Institute of Molecular and Cell Biology, Agency for Science Technology & Research (A*STAR).

Medlem af Det Frie Forskningsråd| Sundhed og Sygdom (FSS)

Medlem af European Molecular Biology Organization (EMBO).

YDERLIGERE INFORMATION:

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected]