Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden åbner for nye ansøgninger til forskning i kunst og kunsthistorie

En festlig inspirationsdag satte årets ansøgningsrunde inden for forskning i kunst og kunsthistorie i gang, og Novo Nordisk Fonden tager nu imod ansøgninger til nye bevillinger.

Novo Nordisk Fonden uddeler hvert år op til 30 mio. kroner inden for forskning i kunst og kunsthistorie, og frem til 15. januar 2020 er det muligt at indsende ansøgninger til dette forskningsfelt.

Formålet med støtten er at give de mest talentfulde forskere mulighed for at gennemføre større forskningsprojekter og dermed yde et væsentligt bidrag til kunst og kunsthistorisk forskning i Danmark.

Et forskningsområde i udvikling
Bevillingerne inden for området er vokset over de seneste år. I 2017 blev det for første gang muligt at ansøge om såkaldte investigator grants for erfarne forskere inden for kunsthistorie, fra 2018 udbød fonden gæsteprofessorater i kunst og kunsthistorie, og med årets ansøgningsrunde stiger den samlede pulje til projektstøtte fra 2 til 3 mio. kroner.

”Novo Nordisk Fonden støtter forskning inden for kunst og kunsthistorie, fordi det er et område, som er med til udfordre vores vanetænkning og skabe nye ideer. Gennem kunst kan vi få et fornyet blik på vores liv og vores omverden, og gennem de tværdisciplinære projekter sætter kunsten også nye perspektiver på naturvidenskaben,” siger Berith Bjørnholm, leder af kunstområdet hos Novo Nordisk Fonden.

Festlig inspirationsdag satte årets ansøgningsrunde i gang
Som startskud til årets ansøgningsrunde inviterer Novo Nordisk Fonden hvert år forskere og andre interesserede inden for kunst og kunsthistorie til Novo Nordisk Fondens Kunstfaglige Dag. Da dagen for nylig blev afholdt, var det med konceptkunstner og Judge Widney professor Mary Kelly fra Roski School of Art and Design, University of Southern California, som gæstetaler. Hun gav blandt andet et indblik i, hvordan hun arbejder med oplevelsen og forståelsen af historiske øjeblikke ved at reproducere ikoniske, historiske billeder fra eksempelvis kvindebevægelsen i værker skabt af tøjfnuller fra tørretumbleren.

På dagen fik de fremmødte også inspiration til, hvordan projekter inden for forskning i kunst og kunsthistorie kan udformes. Det skete med oplæg fra de to bevillingshavere postdoc Ruth S. Noyes, Nationalmuseet, og ph.d.-studerende David Hilmer Rex, Aarhus Universitet/Det Kongelige Danske Kunstakademi, som samtidig løftede lidt af sløret for deres foreløbige forskningsresultater.

Med årets ansøgningsrunde uddeler Novo Nordisk Fonden en række bevillinger, der samlet set giver forskere på alle trin af deres karriere mulighed for at søge støtte til kunstfaglige forskningsprojekter. Bevillingerne fordeler sig på følgende områder: ph.d.-stipendier, postdocstipendier, investigator grants i kunsthistorie, gæsteprofessorater og projektstøtte til kunsthistorisk forskning.

Ansøgningsrunden er åben frem til den 15. januar 2020.

Mere information

Christian Mostrup Scheel, Senior Press Officer, tlf.: 3067 4805, [email protected]

Clarissa Løkkegaard, Administrator, tlf.: 7730 1583, [email protected]