Ansøg om midler

Vinderne Af Novo Nordisk Prisen Og Novozymes Prisen Fejret

Jens Bukh (tv.) og Bernard Henrissat fik tirsdag officielt overrakt hhv. Novo Nordisk Prisen og Novozymes Prisen.

Det blev en endnu større dag end normalt, da Novo Nordisk Fonden afholdt sin årlige prisuddeling d. 17. marts 2015. Der blev nemlig ikke som vanligt uddelt een, men hele to store priser.

Den traditionsrige og hæderfulde Novo Nordisk Prisen blev givet til professor og overlæge Jens Bukh fra Hvidovre Hospital og Københavns Universitet for hans banebrydende studier af hepatitis C-virus, der årligt dræber 350.000 mennesker på verdensplan.

Den nyindstiftede Novozymes-pris blev givet til den verdenberømte franske enzymforsker Bernard Henrissat, der er forskningsdirektør ved Centre National de la Recherche Scientifique på Aix Marseille University. Henrissat får prisen for sit enorme klassifikationsarbejde af kulhydratmodificerende enzymer, der har ført til skabelsen af den frit tilgængelige database CAZy, som bruges af utallige forskere blandt andet inden for forskning i f.eks. biobrændstoffer og metabolisme.

“EN KÆMPE ÆRE”

En tydelig beæret Bernard Henrissat udtalte i forbindelse med prisceremonien: “Det er en kæmpe ære at være udvalgt af så dygtige forskningskollegaer til at modtage denne pris som den første nogensinde. Samtidig er det helt unikt som enzymforsker at modtage prisen i Danmark, der er verdens centrum for enzymforskning.”

Udover oplæg fra prisvinderne fik de 240 inviterede gæster også mulighed for at stifte bekendtskab med de to seneste modtagere af Novo Nordisk Fondens Laureate Research Grants, Tamas Horvath og Lars Nielsen, der gav en introduktion til deres forskning – sidstnævnte via videointerview fra Australien. Bevillingerne tildeles forskere, der ønsker at flytte deres forskningsaktiviteter til Danmark.

Læs mere om Novo Nordisk Prisen her.

læs mere om Novozymes Prisen her.